Мапа сајта Latinica Ћирилица English Контакт
Технички факултет у Бору
Војске Југославије 12, 19210 Бор
телефон/факс (030) 424 555 / 421 078
office@tf.bor.ac.rs
О Факултету Научно истраживачки рад Издаваштво Управљање квалитетом Акредитација
Настава Међународна сарадња Научни скупови Самоевалуација Нормативна акта
Насловна страна
2014 2013 2012 2011 2010 2009
ДОГАЂАЈИ И АРХИВА ВЕСТИ

XV Скок преко коже

У оквиру прославе Дана студената Универзитета у Београду, студенти и наставници Техничког факултета у Бору организовали су традиционалну манифестацију XV СКОК ПРЕКО КОЖЕ (председник организационог одбора је био проф. др Витомир Милић, ред. професор, а заменик председника доц. др Дејан Петровић). Представа је одржана 4. априла 2017. године у музичкој школи "Миодраг Васиљевић" у Бору уз свесрдну моралну и материјалну помоћ СО Бор, РТБ Бор, Центра за културу СО Бор, Музичке школе “Миодраг Васиљевић“, Студентског центра Бор, Камерног хора Лавиринт из Зајечара, Друштва инжењера и техничара из Ресавице, Хотела "Албо" из Бора, Chicago Caffeа из Бора, Strauss Adriatic d.o.o Србија и медија Источне Србије.

Традиционална манифестација рударске одважности и спретности - СКОК ПРЕКО КОЖЕ - је традиција дуга неколико векова, а настала је у непознатом руднику Европе. То је чин свечаног признавања квалификација за рад у рударству, односно представља чин свечаног признавања квалификација за рад у струци смелих и одважних. У давна времена, новопримљени рудари су пред старијим друговима морали да покажу пуно храбрости како би били примљени у братство рудара као пуноправни чланови, а то се измећу осталог огледало и у успешном прескакању окна, који је касније замењен скоком преко коже. Кожа у то време иначе била неопходни рударски реквизит, без кога се рудар није спуштао у јамске просторије, а који је касније постао традиционални симбол свечаног примања рудара, а затим и металурга у њихов тежак али и узвишени позив.

Прва оваква манифестација одржана је на Техничком факултету у Бору (тадашњем Рударско-металуршком факултету у Бору) још давне 1965. године. На првом СКОКУ ПРЕКО КОЖЕ, учествовала су три новодипломирана студента, 43 апсолвента и 44 студента четврте године рударства и металургије, да би се број учесника касније повећавао, и из године у годину се ова манифестација претварала у традиционалну свечаност, не само за факултет, већ и за цео град Бор. Последњих година, традиција се обнавља у целом региону и наставља се са чувањем и неговањем овог вишевековног струковног обичаја на рударским факултетима. Након дуге паузе која је износила 21 годину, четвртог априла 2016. године, одржан је четрнаести СКОК ПРЕКО КОЖЕ, који су припремили студенти и наставници Техничког факултета у Бору Универзитета у Београду, у оквиру прославе Дана студената Универзитета у Београду. На самој манифестацији учествовало је 39 студената, уз помоћ наставника и сарадника Техничког факултета у Бору. Учешће у представи узели су и: др Недељко Магдалиновић, ред. проф. у пензији и декан Техничког факултета у Бору (1981-1983. и 1994-1996.), др Миодраг Миљковић, ред. проф. у пензији, др Ратомир Станковић, ред. проф. у пензији, др Живорад Милићевић, ред. проф. у пензији и др Звонимир Станковић, ред. проф. у пензији и декан Техничког факултета у Бору (2001-2006.).

Манифестација СКОК ПРЕКО КОЖЕ одвија се у два засебна дела. У првом, који се одиграва на улицама града, студенти, који треба да прескакањем коже буду промовисани у часна звања рудара и металурга, крећући се градом уз песму и шалу, траже свог "Бруцмајора", који има почасну дужност да студенте припреми за скок преко коже. Пошто га, тражећи од кафане до кафане напокон и пронађу, измоле га да их поведе на церемонијал СКОКА ПРЕКО КОЖЕ, чврсто му обећавајући да неће узалудно заложити свој ауторитет јер су они потпуно спремни да пред "часним Президијумом" и осталим високим функцијама покажу шта све знају. Када студенти кроз шалу, досетке, песму и хумор покажу шта су научили, и чему су све вредни, "Президијум" им одобрава да скоком преко коже буду промовисани у часна звања рудара и металурга. Чин скока преко коже обавља се са бурета пива, при чему сваки студент изрекне своје животно гесло и после испијања кригле пива, скаче преко коже коју држе два знаменита последника из области рударства и металургије. После скока, сваког "скакача" стари рудар "Хетман" или "Промотор" свечано промовише у звање рудара или металурга. Певањем Рударске химне, на крају свечаности, завршава се свечани чин СКОКА ПРЕКО КОЖЕ.

 

ФОТО ГАЛЕРИЈА >>>
ПИБ: 100629192; М.бр.: 07130210; Текући рачун: 840-1478666-37
©Сва права задржава Технички факултет у Бору, 2010.