Мапа сајта Latinica Ћирилица English Контакт
Технички факултет у Бору
Војске Југославије 12, 19210 Бор
телефон/факс (030) 424 555 / 421 078
office@tf.bor.ac.rs
О Факултету Научно истраживачки рад Издаваштво Управљање квалитетом Акредитација
Настава Међународна сарадња Научни скупови Самоевалуација Нормативна акта
Насловна страна
Резултати НИР-а Програм развоја НИР Пројекти Сарадња са привредом Потписани уговори о пословно-техничкој сарадњи Потписани меморандуми о разумевању Техничка и развојна решења Популаризација и промоција науке Опрема Понуда услуга Трансфер технологије
Научно истраживачки рад
Сарадња са привредом, високошколским, научним и другим институцијама, организацијама и друштвима у земљи

 

Развој Техничког факултета у Бору је од самих почетака неодвојиво везан за сарадњу са привредом, као и високошколским, научним и другим институцијама у земљи.

Велики је број привредних субјеката у области рударства, металургије и технологије са којима је Факултет имао и има развијену сарадњу, али свакако треба истаћи, да од самог оснивања 1961. године до данас, постоји изузетно снажна веза са Рударско-топиничарским басеном Бор. У првим годинама постојања, Факултет није имао никаквих материјално-финансијских проблема, захваљујући искључиво РТБ-у Бор, који је својим средствима учврстио материјалну базу Факултета. Касније, ова веза се наставља са двосмерним ефектом, како кроз међусобну научно-стручну сарадњу на решавању проблематике у производњи и технолошком развоју, тако и кроз образовање нових високостручних кадрова, и успешно траје до данас.

 

 

Стручна студентска пракса - рудници Лубница и Боговина, и Електропорцелан Аранђеловац

 

Од привредних субјеката, Факултет тренутно има потписане уговоре о пословно-техничкој сарадњи са:

 • РТБ Бор-Група, Рударско-топионичарски басен Бор Д.О.О., Бор, Србија,
 • ЈП ПЕУ Ресавица, Ресавица

Треба поменути да је Технички факултет у Бору током свог настајања и развоја имао изузетну подршку сродних факултета Универзитета у Београду, првенствено Рударско-геолошког факултета (са којим је у једном периоду развитка чак имао и заједничке руководеће органе, заједничка тела и заједничко име Рударско-геолошко-металуршки факултет Београд-Бор), и Технолошко-металуршког факултета, као и Факултета за наравословије ин технологију Универзитета у Љубљани (Словенија). Током дугог низа година у последњих пола века, Факултет је развио снажне везе са многим факултетима у Србији, која се потврдјује кроз заједничке радове, пројекте и друге видове међусобне кооперације, а са некима од њих Факултет има и потписане билатералне уговоре о сарадњи, и то:

 • Рударско-геолошки факултет у Београду Универзитета у Београду
 • Технолошко-металуршки факултет у Београду Универзитета у Београду
 • Факултет техничких наука у Косовској Митровици Универзитета у Приштини
 • Факултет техничких наука у Новом Саду Универзитета у Новом Саду
 • Технолошки факултет у Новом Саду Универзитета у Новом Саду
 • Технолошки факултет у Лесковцу Универзитета у Нишу

Значајна сарадња остварена је и са многобројним институтима – првенствено са Институтом за рударство и металургију Бор (некадашњи Институт за бакар), чији је развој такође нераскидиво повезан са Факултетом у Бору и РТБ-ом Бор. Даље, ту су Институт за технологију нуклеарних и других минералних сировина, Рударски институт, Институт за нуклеарне науке Винча, Институт за хемију, технологију и металургију, Геолошки институт, и други. Истраживачи са нашег Факултета успешно сарађују са колегама са поменутих институција на заједничким научно-истраживачким задацима кроз пројекте са привредом или пројекте код одговарајућих министарстава.

Тренутно, Факултет са неким од наведених института, као и са неким другим установама, има  потписане уговоре о пословно-техничкој сарадњи, и то:

 • Институт за рударство и металургију, Бор
 • Институт за технологију нуклеарних и других минералних сировина, Београд
 • Геолошки институт Србије, Сектор за еколошка и геохемијска истраживања, Београд
 • Југоинспект, Београд
 • ДДП “Perić&Perić and Co”, Пожаревац
 • ДОО Стратоплус, Алексинац
 • Предузеће за израду алуминијумске и ПВЦ столарије “АЛБО Д.О.О Бор” Хотел Албо
 • УТП “Србија ТиС” АД Зајечар, Зајечар
 • БСЦ Информативни центар за пословну стандардизацију и сертификацију из Новог Сада, Србија .

Треба истаћи да су током целокупног досадашњег рада, истраживачи са Факултета подржавали и активно учествовали, заједно са колегама из Института за рударство и металургију у Бору (некадашњи Институт за бакар) и РТБ Бор, у раду и организацији Српског хемијског друштва. Тако Подружница у Бору бележи велики број активности и значајан број организованих научних и стручних предавања еминентних научника из земље и иностранства, што је битно утицало на размену и стицање најновијих научних сазнања и имало позитиван одраз на развој научне мисли на Факултету.

 

 

Са предавања организованих на Техничком факултету у Бору у оквиру Подружнице СХД –
Проф. др Иванка Поповић, ТМФ Београд, председник СХД и Проф. др Јарослав Шестак, Institute of Physics, Czech Academy of Sciences (Czech Republic)

 

Технички факултет у Бору је и члан Заједнице технолошко-металуршких факултета, некада Југославије - данас Србије, заједно са свим еминентним српским факултетима из наведених области, а наставници и сарадници факултета, својим чланством подржавају и рад Инжењерске коморе Србије, Савеза инжењера металургије, Савеза рударских инжењера, и др.


 

Са састанка Заједнице технолошко-металуршких факултета
организованог на Техничком факултету у Бору 2010. године

 

Од 1999. године, Технички факултет у Бору је и члан Associated Committee for Phase Diagrams and Thermodynamics (BiH, Bulgaria, Croatia, Hungary, Montenegro, Poland, Romania, Serbia, Slovakia, Slovenia).

ПИБ: 100629192; М.бр.: 07130210; Текући рачун: 840-1478666-37
©Сва права задржава Технички факултет у Бору, 2010.