Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности
Стара зграда

Универзитет у Београду
Технички факултет у Бору

ОДРЖАНА МАНИФЕСТАЦИЈА XVI СКОК ПРЕКО КОЖЕ НА ТЕХНИЧКОМ ФАКУЛТЕТУ У БОРУ

У оквиру прославе Дана студената Универзитета у Београду, студенти и наставници Техничког факултета у Бору организовали су традиционалну манифестацију XVI СКОК ПРЕКО КОЖЕ (председник организационог одбора је био проф. др Витомир Милић, ред. професор, а заменик председника доц. др Дејан Петровић). Представа је одржана 4. априла 2019. године у 18 сати у биоскопу “ЗВЕЗДА” у Бору уз свесрдну моралну и материјалну помоћ Града Бора, “ZiJin Bor Copper” ДОО Бор, Центра за културу града Бора, “HEINEKEN” Србија ДОО Зајечар, “Teko Mining” ДОО Београд, Студентског центра Бор, Камерног хора Лавиринт Зајечар, ЈП за ПЕУ Ресавица, Друштва инжењера и техничара Ресавица, и Медија Источне Србије.

Традиционална манифестација рударске одважности и спретности – СКОК ПРЕКО КОЖЕ – је традиција дуга неколико векова, а настала је у непознатом руднику Европе. То је чин свечаног признавања квалификација за рад у рударству, односно представља чин свечаног признавања квалификација за рад у струци смелих и одважних. У давна времена, новопримљени рудари су пред старијим друговима морали да покажу пуно храбрости како би били примљени у братство рудара као пуноправни чланови, а то се измећу осталог огледало и у успешном прескакању окна, који је касније замењен скоком преко коже. Кожа у то време иначе била неопходни рударски реквизит, без кога се рудар није спуштао у јамске просторије, а који је касније постао традиционални симбол свечаног примања рудара, а затим и металурга у њихов тежак али и узвишени позив.

Прва оваква манифестација одржана је на Техничком факултету у Бору (тадашњем Рударско-металуршком факултету у Бору) још давне 1965. године. На првом СКОКУ ПРЕКО КОЖЕ, учествовала су три новодипломирана студента, 43 апсолвента и 44 студента четврте године рударства и металургије, да би се број учесника касније повећавао, и из године у годину се ова манифестација претварала у традиционалну свечаност, не само за факултет, већ и за цео град Бор. Последњих година, традиција се обнавља у целом региону и наставља се са чувањем и неговањем овог вишевековног струковног обичаја на рударским факултетима. Након дуге паузе која је износила 21 годину, четвртог априла 2016. године, одржан је четрнаести СКОК ПРЕКО КОЖЕ, који су припремили студенти и наставници Техничког факултета у Бору Универзитета у Београду, у оквиру прославе Дана студената Универзитета у Београду. На самој манифестацији учествовало је 39 студената, уз помоћ наставника и сарадника Техничког факултета у Бору. Учешће у представи узели су и: др Недељко Магдалиновић, ред. проф. у пензији и декан Техничког факултета у Бору (1981-1983. и 1994-1996.), др Миодраг Миљковић, ред. проф. у пензији, др Ратомир Станковић, ред. проф. у пензији, др Живорад Милићевић, ред. проф. у пензији и др Звонимир Станковић, ред. проф. у пензији и декан Техничког факултета у Бору (2001-2006.).

Манифестација СКОК ПРЕКО КОЖЕ одвија се у два засебна дела. У првом, који се одиграва на улицама града, студенти, који треба да прескакањем коже буду промовисани у часна звања рудара и металурга, крећући се градом уз песму и шалу, траже свог “Бруцмајора”, који има почасну дужност да студенте припреми за скок преко коже. Пошто га, тражећи од кафане до кафане напокон и пронађу, измоле га да их поведе на церемонијал СКОКА ПРЕКО КОЖЕ, чврсто му обећавајући да неће узалудно заложити свој ауторитет јер су они потпуно спремни да пред “часним Президијумом” и осталим високим функцијама покажу шта све знају. Када студенти кроз шалу, досетке, песму и хумор покажу шта су научили, и чему су све вредни, “Президијум” им одобрава да скоком преко коже буду промовисани у часна звања рудара и металурга. Чин скока преко коже обавља се са бурета пива, при чему сваки студент изрекне своје животно гесло и после испијања кригле пива, скаче преко коже коју држе два знаменита последника из области рударства и металургије. После скока, сваког “скакача” стари рудар “Хетман” или “Промотор” свечано промовише у звање рудара или металурга. Певањем Рударске химне, на крају свечаности, завршава се свечани чин СКОКА ПРЕКО КОЖЕ.
Више информација можете прочитати овде.

ФОТО ГАЛЕРИЈА

skok
Објављено 09.04.2019. године у 12:59 часова.
Информације о упису    030 422 375