Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности
Стара зграда

Универзитет у Београду
Технички факултет у Бору

НА ТЕХНИЧКОМ ФАКУЛТЕТУ У БОРУ ОДРЖАНА ЈЕ СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА ПОВОДОМ 60 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА И РАДА

Дана 1. октобра 2021. године у биоскопу „Звезда“ у Бору је одржана Свечана академија поводом 60 година постојања и рада Техничког факултета у Бору. Свечаној академији је присуствовао први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић, као и помоћник министра за међународну сарадњу и европске интеграција др Александар Јовић. У присуству бројних званица, присутнима су се обратили први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић, декан Техничког факултета у Бору проф. др Нада Штрбац и студент продекан Јана Вучетић.

Од свог оснивања 1961. године до данас, Технички факултет у Бору делује као једини факултет Универзитета у Београду ван територије Београда, и једина државна високообразовна институција у источној Србији. Као центар стицања и трансфера знања, Факултет је током 60 година постојања омогућио квалитетну и савремену едукацију младих , доприневши укупном досадашњем економском развоју наше земље, у чему је од самог почетка имао значајну подршку Универзитета у Београду, Рударско-топиничарског басена Бор, Општине Бор и државне администрације.

Ово указује на чињеницу да је постојала јасна визија у тадашњем временском периоду, да је потребно имати школоване кадрове , који би допринели даљем свеобухватном развоју великог броја компанија у Бору, нашој земљи а и шире.

На Техничком факултету у Бору, тренутно постоје четири студијска програма(СП) И то:

  • Рударско инжењерство (РИ)
  • Металуршко инжењерство (МИ)
  • Тенолошко инжењерство (ТИ) и
  • Инжењерски менаџмент(ИМ)

Сви студијски програми се реализују на свим нивоима студија, односно Основне академске студије (ОАС), мастер академске студије ( МАС) и докторске академске студије( ДАС).
На Теничком факултету је до сада дипломирало 3193 студента на основним академским студијама, 319 на мастер академским студијама, 167 на магистарским студијама и 144 кандидата је одбранило своје докторске дисертације.

Поред образовања, Факултет је интензивно током претходних година развијао и научно-истраживачки рад, сарадњу са привредом и међународну сарадњу, као основне поставке развоја и осавремењавања високошколске наставе.

Из тих активности проистекло је више од 1000 националних пројеката финансираних од стране привреде и одговарајућих државних институција, преко 25 међународних и билатералних пројеката, валоризовано је преко 15 техничко-развојних решења и патената, издато око 150 уџбеника и монографија, објављено преко 450 радова у часописима међународног значаја , на стотине радова у часописима националног значаја и на хиљаде саопштења на националним и међународним научним скуповима. Факултет је, такође, организатор 5 научна скупа међународног значаја и издавач четири часописа.

Технички факултет у Бору је 26. марта 2019. године добио акредитацију као научно-истраживачка организација (НИО) у области техничко-технолошких наука-металургија, рударство, технолошко инжењерство и инжењерски менаџмент за обављање научно-истраживачке делатности, од стране Одбора за акредитацију научно-истраживачких организација Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Технички факултет у Бору је 10. новембра 2020. године добио уверење о акредитацији високошколске установе (ВУ) од стране Националног тела за акредитацију и проверу квалитета у високом образовању.

Национално тело за акредитацију и проверу квалитета у високом образовању је издало Уверења о акредитацији студијских програма, на сва три нивоа студија 10.11.2020. године за студијски програм Рударско инжењерство(РИ) и Металуршко инжењерство (МИ) , односно 17.11.2020. године за студијски програм Тенолошко инжењерство (ТИ). Такође су за студијски програм Инжењерски менаџмент (ИМ) издата уверења о акредитацији 10. новембра за нивое основне академске студије(ОАС) и мастер академске студије ( МАС), као и 01.04.2021. године за докторске академске студије(ДАС).

Досадашњи успеси Техничког факултета у Бору гаранција су за успехе наших будућих дипломираних инжењера, мастера и доктора наука. У наредном периоду настојаћемо да оправдамо све постигнуте резултате и превазиђемо их како би одржали квалитет на највишем могућем нивоу и обезбедили нашим студентима свеобухватна, саверемена и применљива знања.

У претходном периоду, Технички факултет у Бору је изградио несумњиви ауторитет који га чини значајним фактором у нашем региону, држави а и шире.Наведена чињеница нас уједно и додатно обавезује да увек са визијом наступамо у пројекцији наредних планова и активности.

У музичком делу програма учествовала је етно група “Ђурђевак” при центру за културу града Бора.

ФОТО ГАЛЕРИЈА

Објављено 04.10.2021. године у 08:00 часова.
Информације о упису    030 422 375