Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности
Стара зграда

Универзитет у Београду
Технички факултет у Бору

СТУДЕНТИ ТЕХНИЧКОГ ФАКУЛТЕТА У БОРУ НА ПРАКСИ У РУДНИКУ ЧУКАРУ ПЕКИ

Осамнаест студената треће и четврте године са студијског програма Рударско инжењерство одсека за експлоатацију лежишта минералних сировина (ЕЛМС) на Техничком факултету у Бору, посетили су рудник бакра Чукару Пеки, чиме је настављена успешна сарадња компаније Serbia Zijin Mining и наше високошколске установе.

Као и више пута до сада, била је то прилика да се кроз стручну праксу у најсавременијем руднику у Србији студенти упознају са свим што током наставе уче у теорији.

Након упознавања са радом компаније и обавезне обуке о безбедности, стручна пракса обављена је на дубини од 460 метара испод земље, а студенти  су били у прилици да виде начин откопавања и запуњавања комора, припрему израде окана, али и систем транспорта.

Пре сваког силаска у рудник обавезна је обука о безбедности
Студенти ТФ Бор на путу ка коти -160

Након обиласка коте -160 метара надморске висине, стручни водич, рударски инжењер Марко Петровић, рекао је да су сутуденти имали прилику да виде нову методу откопавања руде, подетажну методу откопавања са накнадним запуњавањем, али не само то.

“Студенти су имали прилику да се увере и у то да је рудник Чукару Пеки једини у Србији са инсталираном светлосном сигнализацијом, семафорима који регулишу саобраћај у јамском систему. Сви технички процеси и цео јамски систем су покривени видео надзором из безбедносних разлога. Студентима ће много значити овакав вид практичне наставе, јер на време могу да виде како се одвијају процеси у јами и самим тим могу лакше да савладају градиво и положе испите. Од великог је значаја да виде овакав систем који је савремен и који прати светске трендове када су у питању безбедност, транспорт и откопавање”, рекао је Петровић.

Петровић: У руднику Чукару Пеки систем прати светске трендове у безбедности, транспорту, и откопавању

Студенти су закључили да је рудник Чукару Пеки синоним за модеран и безбедан рудник.

Рударство сам уписала по угледу на тату који је такође рудар. Стручна пракса нам много значи зато што оно што учимо из многих предмета овде се обједињује. Свака јама и сви рудници су другачији, али рудник Чукару Пеки ми се баш допада јер је механизација веома добра, безбедност је на високом нивоу, а имали смо и добру безбедносну обуку. Такође, заниљиво је што у руднику има вај-фај мрежа”, импресионирана је Миљана Сарић, студенткиња треће године рударства из Зајечара.

Миљана Сарић: Безбедно, модерно и Wи-Фи мрежа!

Милош Миљковић, студент треће године рударства на смеру ЕЛМС каже да му стручна пракса много значи, јер све што уче на факултету имају прилику да виде у руднику Чукару Пеки.

“Испратили смо процес повезивања минских бушотина, а на факултету смо то учили баш пре неки дан. Чукару Пеки је савременији рудник од осталих које смо имали прилику да посетимо. Овде има заиста много механизације, видели смо и паста засип који се користи само у овом руднику, а просторије су много веће у односу на оне у рудницима које смо обишли раније”, истакао је Миљковић.

Милоš Миљковић

Сара Стевановић је студенткиња треће године рударског смера ЕЛМС из села Добро поље код Бољевца. Није знала који ће факултет да упише, али је схватила да рударство може да буде веома добар позив за њу.

“Имамо велику предност због могућности да студирамо рударство у центру рударства, а то и јесу Бор и околина. Та чињеница свима нама обезбеђује добру будућност. Имамо стручну праксу сваког петка, и сматрам да је то веома добро јер оно што слушамо на предавањима имамо прилику да видимо уживо. Уверили смо се да је Чукару Пеки заиста добар рудник и да има много квалитетнију опрему и да је унапређен много више него остали рудници”, рекла је Сара.

Сара Стевановић: Имамо могућност да студирамо рударство у центру рударства, а то и јесу Бор и околина

Како је истакао Младен Радовановић, асистент на Техничком факултету у Бору на Рударском инжењерству, на смеру за Експолатацију лежишта минералних сировина, за сваког студента је осим теоријског важно и практично знање.

“Ово је сјајна прилика за студенте да виде како заправо изгледа у пракси оно што их ми учимо на предавањима и вежбама. Увек је свака пракса лепо искуство, да се упознају са рудничком околином и да, оно о чему причамо на факултету, виде на самом терену. Процеси који се одвијају у руднику Чукару Пеки су механизовани и аутоматизовани, а откопавање се врши применом савремене механизације. Похвално је и то што има сигнализације свуда у јами, а у рудницима у Србији досад то није био случај. Види се да се озбиљно ради на безбедности и унапређењу процеса производње”, закључио је Радовановић.

Радовановић: Процеси који се одвијају у руднику Чукару Пеки су механизовани и аутоматизовани

Према речима заменика менаџера у служби Људских ресурса Предрага Филиповића, компанија Србија Зиђин Мајнинг и Технички факултет успешно сарађују на многим пољима.

“Наша компанија је током прошле године започела програм запошљавања младих високообразованих људи који су у току године дипломирали, као и студената на последњој години студија. У оквиру овог програма запослено је двадесетак младих људи, међу којима су и студенти Техничког факултета у Бору. Свакако се надамо да ће у будућности тај број бити још већи, и надамо се да ће овакве посете управо допринети томе да студенти препознају нашу компанију као место на којем могу да остваре стабилно запослење, задовољавајући професионални развој и успешну каријеру”, нагласио је Предраг Филиповић.

Професори и студенти су закључили да је долазак Зиђина у Бор резултирао је и већим интересовањем ђака за упис на Технички факултет у Бору, посебно студија рударства.

Извор: IstMedia

Објављено 01.04.2023. године у 20:30 часова.
Информације о упису    030 422 375