Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности
Стара зграда

Универзитет у Београду
Технички факултет у Бору

IN MEMORIAM

Дана 16. октобра 2021. године, преминуо је проф. др Миодраг Жикић, редовни професор Техничког факултета у Бору, Универзитета у Београду.

На Техничком факултету у Бору, Универзитета у Београду, дипломирао је 1982. године, на Машинском одсеку, смер Машинство у рударству, а 1990. године на Рударском одсеку, смер ЕЛМС. Магистарске студије завршио је 1994. године, одбраном магистарског рада, такође на Техничком факултету Бору, а на истом факултету одбранио је и докторску дисертацију 1999.године. Од 1984. године ради на Техничком факултету у Бору, где је биран у сва звања, а 2001. године био је именован за Координатора пројекта за јачање материјално-финансијске ситуације на Факултету, што је у ствари била функција продекана за финансије, и ту функцију обављао је до краја мандата. Положио је стручне испите, који омогућавају самосталан рад, у смислу пројектовања и техничких контрола пројеката, и за област рударства 1991. године, и за област машинства, 1992. године. Лиценцу одговорног пројектанта за транспортна средства, складишта и машинске конструкције и технологије стекао је 2006. године. Коаутор је једног универзитетског уџбеника, седам радова објављених у часописима међународног значаја и више радова штампаних у зборницима међународних и националних научних скупова. Учествовао је у више научних и уређивачких одбора међународних и националних научно-стручних скупова и часописа. Био је учесник у реализацији техничко-развојног решења и више од седамдесет случајева сарадње са привредом. При изради више дипломских, магистарских и завршних радова био је ментор и члан комисија. Председник је Удружења инжењера у рударству са седиштем у Бору. Као судски вештак за област машинска техника и рударство и геологија израдио је преко хиљаду вештачења. У току 2021. године промовисан је за редовног члана Инжењерске академије Србије. Његови студенти сада су угледни стручњаци  у нашој земљи, али и  широм света. Резултати његовог рада и укупног ангажовања, као и ведар дух, остају заувек.

Објављено 16.10.2021. године у 23:51 часова.
Информације о упису    030 422 375