Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности
Стара зграда

Универзитет у Београду
Технички факултет у Бору

IN MEMORIAM

ПРОФ. ДР РАДИСАВ СТОЛИЋ
(1943-2020)

Дана 5. марта 2020. године, преминуо је проф. др Радисав  Столић, ванредни професор у пензији Техничког факултета у Бору, Универзитета у Београду.

Рођен је 30.07.1943. године у селу Клокоту, Република Србија. Основну и техничку школу машинског одсека завршио је у Косовској Митровици. На Машински факултет у Београду уписао се 1962/63. године на коме је и дипломирао. По завршетку студија запослио се у Техничкој школи “Инжењер Шистек”, у Бору као професор стручних предмета на Машинском одсеку ове школе. У истој школи био је шеф  Машинског одсека и то у периоду 1969/70 и 1970/71. године. Године 1971. прелази на Рударско-Металуршки факултет у Бору, где је изабран за асистента на предметима Машинство са термодинамиком и Термодинамика.

Последипломске студије уписао је на Машинском факултету у Београду. На истом факултету године 1979. одбранио је магистарски рад под називом “МОГУЋНОСТИ КОРИШЋЕЊА ОТПАДНЕ ТОПЛОТЕ ПРИ ДОБИЈАЊУ БАКРА” и тиме стекао академски назив МАГИСТРА ТЕХНИЧКИХ НАУКА.

Године 1998. одбранио је докторску дисертацију на Факултету техничких наука у Новом Саду, Универзитета у Новом Саду, под називом “ИСТРАЖИВАЊЕ УКЛАПАЊА ПОСТРОЈЕЊА ЗА СПРЕГНУТУ ПРОИЗВОДЊУ ЕЛЕКТРИЧНЕ И ТОПЛОТНЕ ЕНЕРГИЈЕ У ТОПЛОТНОЕНЕРГЕТСКЕ СИСТЕМЕ” и тиме стекао академски назив ДОКТОРА ТЕХНИЧКИХ НАУКА.

 На Техничком факултету у Бору биран је у звање вишег стручног сарадника на Машинском одсеку, тако да му је у то време била поверена настава из предмета Топлотне машине и уређаји. У исто време држао је и вежбе на предметима Термодинамика и Машинство са термодинамиком.

Године 1998. изабран је у звање доцента за предмет Термодинамика на Техничком факултету у Бору, а 2003. године изабран је у звање ванредног професора на Техничком факултету у Бору. Током дугогодишњег рада на Факултету обављао је функцију шефа Електромашинског одсека до пензионисања, а био је и члан више комисија и стручних тела, формираних од стране Факутета.

Прераним одласком проф. др Радисава  Столића, изгубили смо изузетног професора, научника, колегу и човека који је увек тежио и успевао да прошири хоризонте на свим пољима.

Сахрана проф. др Радисава  Столића, обавиће се дана 06. 03. 2020. године у 13:30 на Новом гробљу у Бору.

Објављено 06.03.2020. године у 10:16 часова.
Информације о упису    030 422 375