Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности
Стара зграда

Универзитет у Београду
Технички факултет у Бору

IN MEMORIAM

Дана 09. априла 2024. године, преминуо је проф. др Зоран Стевић, редовни професор Техничког факултета у Бору, Универзитета у Београду.

Проф. др Зоран Стевић, дипл. инж. електротехнике, рођен је 03. 08. 1958. године у Петровцу на Млави.

Основне студије је завршио 1983. године Магистарски рад одбранио је 1999. године, а докторирао на Електротехничком факултету Универзитета у Београду 2004. године.

Од 1983. до 1988. године радио је у Фабрици Лак жице у Бору, где се бавио пројектовањем у области аутоматике и енергетске електронике. Од 1988. до 1995. годиnе радио је у „Борпласту“ у Бору, где је радио на развоју и пројектовању у областима рачунарских мерења, аутоматике и енергетске електронике. Од 1995. године био је професор у средњој електротехничкој школи на предметима у области електротехнике и рачунарства. Од 2001. године, ради на Тeхничком факултету у Бору, као асистент до 2004. године, када постаје доцент. Радио је у Институту ИХИС у Земуну, на пословима раyвоја плазма рециклажних система. Од 2008. године до данас ради на Техничком факултету Бору, Универзитета у Београду, прво као ванредни професор, затим редовни професор, Био је ангажован као професор на мултидисциплинарним докторским студијама Универзитета у Београду, као и у Иновационом центру Електротехничког факултета. Уз свој богати педагошки рад, интензивно се бави и научно истраживачким радом. На свим предметима на којима је био ангажован успешно је преносио своја знања и искуства студентима.

Био је ментор докторских дисертација, ментор многих магистарских теза и члан више комисија за одбрану завршних, дипломских, мастер и магистарских радова.

Интензивно се бавио научно-истраживачким радом у области електроенергетике, енергетске електронике, рачунарског мерења и управљања процесима, термовизије, моделовања и симулација, електрохемије и обновљивих извора енергије. Аутор је и коаутор уџбеника, монографија као и више научних радова, чланака и саопштења у стручним часописима и на домаћим и страним саветовањима.

Био је члан ИЕЕЕ, Савеза енергетичара, СМЕИТС, ДОИЕЕ, СХД и ДИС. Био је дугогодишњи је председник Научног одбора Међународне конференције о обновљивим изворима електричне енергије.

Његови студенти сада су угледни стручњаци широм света, а неколико њих наставило је његовим путем и ради на Техничком факултету у Бору и другим факултетима.

Резултати његовог рада и укупног ангажовања, као и ведар дух, остају заувек.

Сахрана проф. др Зорана Стевића, одржаће се 13. 04. 2024. године (субота). Опело почиње у 11.00 сати у капели гробља Збег у Борчи, а сахрана у 12.00 сати.

Објављено 10.04.2024. године у 11:44 часова.
Информације о упису    030 422 375