Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности
Стара зграда

Универзитет у Београду
Технички факултет у Бору

Успешна организација 54. Међународне октобарске конференције рудара и металурга

Међународна октобарска конференција рудара и металурга (IOC M&M 2023), одржана је од 18. до 21. октобра у хотелу „Језеро“ на Борском језеру, у организацији Техничког факултета у Бору и суорганизацији Института за рударство и металургију Бор.

Традиционалну октобарску конференцију отворио је декан Техничког факултета у Бору, проф. др Дејан Таникић, који је поздравио бројне учеснике из земље и иностранства, као и представнике бројних институција, компанија, удружења и организација које су подржале овогодишњу конференцију. Декан је нагласио да је Међународна октобарска конференција научни скуп са изузетно дугом традицијом, која има за циљ да представи најновије резултате и промовише истраживања из области рударства, металургије и сродних дисциплина.

Проф. др Љубиша Балановић, председник организационог одбора, нагласио је да је програм конференције богат и разноврстан, обухвата два пленарна предавања, пет предавања по позиву, презентације компанија, усмене и постер сесије, професионалне обиласке, разноврсну изложбу и незаборавна дружења. У срцу овог догађаја лежи наша снажна посвећеност одрживом развоју у сектору рударства и металургије. Посвећени смо истраживању еколошки прихвативих методологија, одговорном вађењу ресурса и најсавременијим технологијама, које смањују утицај индустрије на животну средину и побољшавају добробит локалних заједница.

Зборник обухвата 129 радова, аутора са универзитета, истраживачких института и индустрије из 22 земље. Конференцију је финансијски подржало Министарство за науку, технолошки развој и иновације. Раду конференције су допринели и спонзори, донатори, излагачи и пријатељи конференције. Компаније које су подржале и у великој мери помогле у организацији конференције су: Платинасти спонзори: Srbija Zijin Mining, Srbija Zijin Copper и Комбинат бакра Севојно; Златни спонзори: HBIS Group Srbija и Dundee Precious Metals; 3. Сребрни спонзор: Trokut test; 4. Излагачи: Labtim, Altium International, Meris, FMT, Refratec, Metalurg, Krug International, Scan и Винарија манастира „Буково“; Пријатељи конференције: Donau Lab, Doncafe, Лола Институт и Фондација „Дипл. инж. Бошко Ињац“.

Велика захвалност упућена је свим ауторима, који су допринели да ова конференцији траје, члановима научног и организационог одбора, рецензентима, председавајућима, говорницима и свим учесницима и гостима на подршци.

У оквиру Међународне октобарске конференције, од 20. до 21. октобра одржала се и 8. Међународна студентска конференција техничких наука. Награде у част професорке Драгане Живковић за најбољи студентски рад додељена су за изузетна студентска излагања. За најбоље усмено предавање награду је добила Марија Ковач са Универзитета у Новом Саду, а за најбоље излагање у постер секцији награду је добила Тамара Тасић са Универзитета у Београду. Критеријуми за оцењивање укључивали су истраживачку креативност, оригиналност и презентацију. Такође награда је додељена и за планарно предаваље др Yухуи Зханг са Универзитета за технологију у Сијамену, Кина.

Др. Ана Костов срдачно је поздравила све присутне у име суорганизатора, борског Института за рударство и металургију. Изразила је своје најбоље жеље за успешан рад на скупу и истакла важност овог догађаја.

Генерални директор Srbija Zijin Copper, Ћу Гуоџу, срдачно је поздравио учеснике конференције, истакнувши да се сектори рударства и металургије суочавају с бројним изазовима условљеним технолошким напретком, еколошким питањима и друштвеном одговорношћу. Ћу Гуоџу нагласио је да ће компанија наставити с изградњом модерног, еколошки освешћеног и одрживог рударског предузећа, како би допринела бољој заједници и будућности.

У име компаније Serbia Zijin Mining, учеснике из земље и иностранства поздравио је, помоћник генералног директора, Бранко Ракочевић. Он је истакао да је компанија Serbia Zijin Mining за две године рада остварила значајне резултате и постала привредно друштво са значајним извозом и приходима у републици Србији. Истакао је да је компанија препозната као лидер у иновацијама у рударској индустрији, еколошки одрживом рударству и друштвено одговорном пословању.

Учесници 54. Међународне октобарске конференције рудара и металурга, имали су прилику да 20. октобра посете металуршке погоне Srbija Zijin Copper и највећи рудник у оквиру компаније. Обишли су површински коп и нову флотацију „Велики Кривељ“, као и топионицу и нову електролизу. 21. октобра учесници конференције посетили су главна постројења и погоне компаније Serbia Zijin Mining (нови диспечерски центар, паста засип, Фабрику за прераду минерала и нови Центар за лабораторијска испитивања).

Учесници конференције су изразили задовољство организацијом конференције и пратећим догађајима, истакавши да су сви детаљи били пажљиво испланирани, а тимски рад организатора је био изванредан. Већина учесника је истакла да су конференција и професионалне посете били изузетно информативни и корисни за њихово професионално усавршавање. Посебно су похвалили разноврсне теме које су обрађене током конференције и истакнули су да су стекли нове увиде и знања. Сви ови позитивни коментари сведоче о великом успеху конференције у научној и стручној заједници.

Објављено 27.10.2023. године у 12:25 часова.
Информације о упису    030 422 375