Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности
Стара зграда

Универзитет у Београду
Технички факултет у Бору

ПАРАЋИНСКИ СРЕДЊОШКОЛЦИ У ПОСЕТИ ТЕХНИЧКОМ ФАКУЛТЕТУ У БОРУ И РУДНИКУ ЧУКАРУ ПЕКИ

Ученици Машинско-електротехничке школе из Параћина, посетили су постројења Флотације у руднику бакра Чукару Пеки, а потом и Технички факултет (ТФ) у Бору, како би се на лицу места уверили у модерна постројења компаније Srbija Zijin Mining (SZM) и у све предности које им пружа борски Факултет и омогућује запослење у SZM одмах након завршених студија.

Посетом 55 ученика са смерова електротехничар рачунара и електротехничар енергетике, у пратњи професора са Техничког факултета, настављена је успешна сарадња компаније SZM са овом образовном установом Универзитета у Београду. И не само да су параћинци први пут посетили Бор, већ су први пут били и у једном руднику.

Смерови које ми школујемо имају у оквиру практичне и блок наставе планиране посете компанијама, где желимо да код ученика развијамо интересовање за технологију и то не само ону која је уско везана за њихово већ и шире образовање, обзиром на то да се они одлучују да студирају на свим Техничким факултетима. Овде смо видели имплементирану најсавременију технологију за управљање и контролу, и поштовање највиших стандарда што се тиче заштите, а који се примењују у светским компанијама. На локацији Чукару Пеки чули смо да је у плану примена соларних система обновљивих извора енергије што је изузетно интересантно с обзиром на то да ми кроз смер енергетике имамо групу предмета посвећену томе, а наравно уводимо и нови смер од ове школске године за обновљиве изворе енергије, па смо то искористили и направили одличну сарадњу са овом перфектном компанијом. Видели смо да се доста улаже у екологију, да се примењују најсавременији стандарди, најсавременија опрема, зелене површине и паркови значи ми смо на једном изузетном локалитету, правом зеленом руднику“, рекао је дипломирани инжењер електротехнике Игор Јефтић, професор Машинско електротехничке школе у Параћину.

Игор Јефтић, дипломирани инжењер електротехнике

Веома сам задовољан оним што сам видео. Највише ми се допало што компанија користи најсавременије информационе технологије и што у компанији ради доста младих људи, рекао је Никола Ђорђевић, ученик МЕШ из Параћина.

Никола Ђорђевић, ученик

Млади средњошколци посетили су потом Технички факултет у Бору, а затим и Студентски центар, како би се упознали са могућностима студирања на студијским програмима: рударства, металургије, технологије и инжењерског менаџмента које борски факулет нуди као једина државна високошколска установа у овом делу Србије, који припада Универзитету у Београду.

Проф. др Марија Панић, са Техничког факултета у Бору, казала је да су млади средњошколци изразили жељу да посете и компанију SZM, што је одлична прилика да виде шта то раде дипломирани инжењери и како примењују у пракси знање које су стекли на борском факултету.

Проф.др Марија Панић, ТФ Бор

Као факултет, изузетно смо поносни и желимо да истакнемо да велики број наших инжењера ради на руководећим позицијама у овој компанији, управо захваљујући стеченим из струке, као и вештинама управљања и организовања које су стекли на нашем факултету. Имајући у виду да је тренутна потреба за инжењерским профилима које наш факултет образује веома велика, овом приликом позивам ђаке из Бора, окружења, а и шире, да упишу Технички факултет у Бору, јер ће сигурно након дипломирања имати велике могућности за запослење, и у оваквој врсти рударске компаније, а наравно да их након тога чека сјајна будућност, могућност за напредовање и за развој професионалне каријере, изјавила је Марија Панић.

Како је истакао Шу Чао, менаџер Службе за људске ресурсе у SZM, компанија снажно подржава образовање и науку.

Шу Чао, менаџер Службе за људске ресурсе у SZM

Сматрамо да је знање најважније, а да су млади таленти будућност наше компаније. Веома успешно сарађујемо са образовним институцијама, школама и факултетима и веома нам је драго што можемо да угостимо толико младих људи који су заинтересовани да посете нашу компанију. Заједно са Техничким факултетом у Бору реализујемо програм стручне праксе који младима пружа могућност да кроз призму практичног рада у компанији примене све оно што су годинама учили. Такође, кроз менторски програм спроводимо концепт улагања у будуће пословне лидере, пружајући помоћ новим колегама да науче више, а старије колеге подстичемо да поделе своја знања и искуства. Нудимо могућност запослења младим и образованим људима и са средњом школом, посебно са факултетском дипломом. Сви ми који радимо у служби људских ресурса видимо да имамо доста талентованих колега и снажно их подржавамо планирањем каријере, додатним обукама, унапређењима. SZM послује у Србији, припада Србији. Деведесет одсто запослених су наше колеге који су држављани Србије и који су у Бор дошли из разних крајева земље. Наша врата су заиста отворена за све који желе да раде, постигну успех и напредују, нагласио је Шу Чао, менаџер Службе за људске ресурсе у SZM.

Приликом посете руднику Чукару Пеки, ђаци су били у прилици да виде и електро постројења у погону дробљења. Како су истакли, врло су задовољни посетом, а многи од њих већ и размишљају о студијама на Техничком факултету у Бору, као и раду у компанији SZM.

Средњошколци су се током посете Техничком факултету информисали о студијским програмима и о свим бенефицијама које им пружа студирање у Бору, у једној од најреномиранијих образовних установа у Србији.

Проф. др Драган Манасијевић, продекан за наставу ТФ Бор

Професори и асистенти борског Факултета били су им домаћини у модерним и добро опремљеним лабораторијама у којима се одвија практична настава.

Посетом Студентском центру уверили су се да по ниским ценама могу обезбедити смештај и исхрану током студирања, а више информација могу добити на сајту на линку ОВДЕ.

Читаоница је отворена 24 сата

Студентска менза са богатим менијем и три оброка

Објављено 10.04.2023. године у 10:17 часова.
Информације о упису    030 422 375