Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности
Стара зграда

Универзитет у Београду
Технички факултет у Бору

ДЕЛЕГАЦИЈА ТЕХНИЧКОГ ФАКУЛТЕТА У БОРУ ПОСЕТИЛА ЈЕ КОМПАНИЈУ SERBIA ZIJIN MINING

БОР – Делегација Техничког факултета у Бору, састављена од професора доктора, асистената, сарадника у настави и лабораната, посетила је компанију Serbia Zijin Mining и обишла Систем за проветравање, Pasta zasip и Постројење за прераду минералних сировина.

Заменик генералног директора компаније„Serbia Zijin Mining”, Jang Juenkun изразио је задовољство због посете угледних научника и стручњака из области рударства, али и прилике коју је компанија добила да покаже производни процес и технологију којом располаже, као и могућностима да се размене искуства и унапреде знања у рударској индустрији. Гостима су представљени планови развоја зеленог рудника “Чукару Пеки” и улагања у заштиту животне средине.

данас и да имамо прилику да учврстимо сарадњу са још једном реномираном образовном институцијом. Такође, веома нам је драго што можемо, нашим гостима, угледним научницима и стручњацима из области рударства, да покажемо производни процес и технологију којом располажемо, да разменимо заједничка искуства и унапредимо своја знања у рударској индустрији. Сербиа Зијин Мининг је отворена за сваку образовну установу посебно за стручно усавршавање ученика, студената и будућих дипломираних инжењера рударства, металургије, технологије и менаџмента, не само у виду праксе, већ и њиховог запошљавања. Како рудник не може да егзистира без образовних институција које ће му обезбедити адекватан кадар, тако ни Факултет не може без постојати без рудника. Обе институције треба да негују сарадњу у циљу очувања традиције рударства у Бору. Наша компанија је истински посвећена развоју зеленог рудника, чији рад треба да обезбедити дугорочно успешно пословање и здраву радну средину за све нас, да очува биодиверзитет нетакнутим и еко систем чистим. Такође, наша сарадња са локалном заједницом, треба да донесе реализацији програма и пројеката који ће остати за добробит свих будућих генерација”, рекао је Jang Juenkun, заменик генералног директора Serbia Zijin Mining-а.

Продекан за материјално-финансијско пословање Техничког факултета у Бору, проф. др Јовица Соколовић, zахвалио се господину Jangu и компанији „Serbia Zijin Mining” на указаном поверењу и могућности да научни радници Техничког факултета обиђу погоне, од Вентилаторске станице до Флотације.

проф. др Јовица Соколовић

Ово је значајна прилика за све нас, посебно за младе колеге да видимо поједине нове уређаје и опрему који су овде постављени. Заиста смо се уверили да су овде имплементиране нове технологије. Потрудили смо се да нашом последњом акредитацијом максимално иновирамо студијске програме и увек се трудимо да кроз теоријску наставу максимално пратимо дешавања на научном нивоу и да нашим студентима приближимо технологије које смо овом приликом први пут видели. Видели смо погон за паста технологије који је једино такво постројење у Србији, као и другачије технолошке шеме. Била је велика прилика за све нас да видимо нове уређаје и опрему који постоје у овом погону”, нагласио је проф. др Соколовић.

Он је додао да се рудник „Чукару Пеки” својом технолофијом придржава свих захтева када је у питању заштита животне средине, те да су технологије које користе безотпадне и да компанија води рачуна и о флотацијској јаловини која се кроз паста технологију враћа назад у процес и користи за засипавање подземних просторија.

На састанку су представници обе институције разговарали о правцима будуће сарадње.

Професор доктор Милан Трумић, шеф Катедре за минералне и рециклажне технологије, рекао је да сваки пут када дође у Srbiju Zijin Mining види нешто ново и како компанија напредује.

проф. др Милан Трумић

Професор доктор Радоје Пантовић, шеф Рударског одсека и шеф катедре за површинску експлоатацију минералних сировина, рекао је да је импресиониран динамичним развојем рудника, великим бројем капиталних објеката који су изграђени, а посебно концептом за очување животне средине.

проф. др Радоје Пантовић

Ми у Бору смо често умели да кажемо да је златно доба Борског рудника било пре 40 година, али доласком Zijina можемо слободно рећи да данас почиње златно доба. Захваљујући томе, ми као институција и цео град имамо бољу будућност“, рекао је професор доктор Пантовић.

Шеф катедре за подземну експлоатацију минералних сировина, професор доктор Дејан Петровић, похвалио је брз развој рудника и рекао да је за мање од пет година добијен потпуно функционалан рудник.

Проф. др Дејан Петровић

Професор доктор Дејан Таникић, будући декан, потврдио је речи осталих колега професора и, уз захвалност на позиву, истакао да Факултет јесте, и да ће бити отворен за сваки вид сарадње која ће се интензивирати у предстојећем периоду.

Проф. др Дејан Таникић

Како је најављено, овакви видови посета Srbiji Zijin Mining постаће пракса, у циљу унапређења и јачања сарадње у области запошљавања и образовања, кроз програме: стручног усавршавања студената у компанији, али и размене знања и могућности запошљавања младих стручних кадрова и њиховог рада у компанији Srbija Zijin Mining.

Објављено 28.06.2022. године у 13:46 часова.
Информације о упису    030 422 375