Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности
Стара зграда

Универзитет у Београду
Технички факултет у Бору

Због чега велике компаније бирају дипломце Техничког факултета у Бору ?

Да ли сте знали да од 31 факултета Универзитета у Београду само у четири високошколске установе студенти уче да раде помоћу програма „SAP ERPˮ , чије је познавање одскочна даска за пријем у великим компанијама?

Једна од те четири установе је Технички факултет (ТФ) у Бору, чији студенти, на одсеку за Инжењерски менаџмент, од 2019. године уче и вежбају „SAP ERPˮ кроз редовну наставу.
„Основна обука за рад „SAP ERPˮ програмским модулима сваку компанију кошта и по неколико хиљада евра по кандидату, а борски студенти имају привилегију да у склопу редовне наставе од 11 сложених модула уче њих осам. Зато и не чуди што влада велико интересовање студената за наш одсекˮ, објашњава проф. др Ђорђе Николић, шеф одсека Инжењерски менаџмент.


Напомиње да студенти након завршетка основних и мастер студија на ТФ добијају дипломе које су им касније референца и улазна карта за велике фирме, које све више користе „SAP ERPˮ системе. Они се не запошљавају само у фирмама које користе „SAP ERPˮ, већ и у консултантским агенцијама за увођење овог софтвера, а Инфостуд је пун огласа у којима се тражи познавање рада у овом програму.

А да све није пука прича, показују примери борских дипломаца који данас раде на високим позицијама у угледним компанијама које им нуде пословни напредак.

Боранка Маја Станујкић и њен колега Момир Поповић завршили су мастер студије на студијском програму Инжењерски менаџмент ТФ Бор и данас раде на високим позицијама у угледној новосадској компанији „ ReMadeˮ.

Маја ради на позицији „1st level supportˮ у оквиру ИТ сектора и наглашава да је „SAP ERPˮ један од најчешће коришћених софтвера у свету за планирање ресурса предузећа: самим тим, похађање таквог програма у оквиру Техничког факултета доприноси компетитивности и значајно утиче на повећање шансе за запошљавање на тржишту радне снаге.
Као студенткиња, имала је могућности да похађа обуку за „SAP ERPˮ у оквиру у склопу међународног „SAP University Alliances“ програма, чиме су јој обезбеђени многи бенефити у даљој каријери.
„Похађање програма „SAP ERP ˮ студентима нуди широк спектар могућности за напредовање у каријери и рад на позицијама као што су SAP консултант, аналитичар, менаџер пројеката и сл. Треба имати у виду да се „SAP ERPˮ користи широм света, те се може посматрати и као глобално призната вештина тј. знање за пословне прилике у каријери на међународном плану.ˮ
На њеном примеру, стечена знања омогућила су јој високу позицију у компанији „ ReMade ”.
„Кроз многе примере током програма, „SAP ERPˮ нуди практично искуство у различитим функционалним областима као што су: финансије, рачуноводство, људски ресурси, управљање ланцима снабдевања, планирање производње и сл. Такође, значајно се повећава продуктивност и поједностављују пословни процеси, чиме се елиминишу сувишни задаци. На тај начин, моја стечена знања могу у перспективи да помогну организацијама да побољшају своју продуктивност, смање оперативне трошкове и тако донесу боље одлуке”, каже Маја Станујкић.


У току студирања провела је пети семестар основних академских студија на размени студената на Универзитету Источне Финске (University of Eastern Finland), а осми семестар – на Универзитету Обуда (Obuda University) у Мађарској, где је положила све предмете предвиђене програмом размене.
Маја Станујкић је ауторка или коауторка више научних радова објављених у високо рангираним научним часописима, а такође је и коауторка рада објављеног у књизи Neutrosophic Operational Research, чији је издавач светски призната издавачка компанија Springer. За заслуге у развоју Neutrosophic Science добила је признање од Neutrosophic Science International Association за допринос у споменутој области.

Момир Поповић је, након завршених основних студија 2018. године, на ТФ Бор уписао мастер студије и други семестар провео на Универзитету Источне Финске, на размени студената у оквиру програма Erazmus+.
У компанији „ ReMade ˮ, која је заправо глобални оперативни центар за различите компаније у оквиру „Global Sports Group”, Момир је Team Leader у оквиру ИТ сектора, а током студија у Бору успешно је прошао обуку у оквиру „SAP University Alliances“ програма, што му је помогло при запослењу.
„Модули као што су Sales & Distribution, Material Management i Warehouse Management помогли су ми да стекнем основна знања из SAP-a, као и да се упознам са основним процесима у оквиру система „SAP ERP’. Поред знања које носим са обуке за SAP, велики значај има знање из економске групе предмета, као важне основе разумевања сваког пословног процеса, али су важна и огромна знања која сам стекао на предметима Информатика 1 и 2, Релационе базе података, Менаџмент информациони системи, Напредне информационе технологе, Пословна информатикаˮ, каже Момир.


Његов савет садашњим и будућим студентима је да верују у себе и своје способности, али и да се труде и искористе све могућности које су им доступне, како би постигли успех.
Он се професорима и сарадницима Одсека за Инжењерски менаџмент захвалио на стеченом знању и труду који су уложили како би био спреман за све оно што га је очекивало када је напустио школску клупу.

Иначе, имплементација „SAP ERPˮ наставе у оквиру вежби на предметима студијског програма Инжењерски менаџмент реализована је у оквиру „SET SAP“ пројеката, који је подржан од стране Фонда за науку Републике Србије кроз програм Развој високог образовања 2019.године.
На Техничком факултету у Бору у току је обука четврте генерације студената основних и мастер студија, а до сада их је обучено око 150.

Објављено 10.03.2023. године у 12:25 часова.
Информације о упису    030 422 375