Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности
Стара зграда

Универзитет у Београду
Технички факултет у Бору

WeBaSOOP на Техничком факултету у Бору

Технички факултет у Бору био је крајем новембра домаћин истакнутим научницима из међународних институција, који су представили резултате истраживања негативних ефеката атмосферских честица по здравље људи на подручју Западног Балкана.
Ово вредно предавање, под називом „Офлајн и онлајн мониторинг и идентификација извора атмосферских честица на Западном Балкану“, који је резултат пројекта WeBaSOOP , имало је за циљ да ојача истраживачке центре и пренос знања и вештина у вези са праћењем и проценом ПМ честица и аеросоли у ваздуху, због чега је учешће у пројекту узео и борски Институт за рударство и металургију.
Резултате истраживања представили су Милена Јовашевић-Стојановић из Института за нуклеарне науке Винча, Андрес Аластуеи са Института за процену животне средине и истраживање вода у Барселони, Стивен Метју Плат са норвешког Института за истраживање ваздуха, Кристина Глојек са Универзитета у Новој Горици (Словенија) и Светлана Стевановић са Универзитета Деакин у Мелбурну (Аустралија), која је резултате представила путем видео линка.
С обзиром да је Град Бор, као рударски и металуршки центар деценијама означаван као црна еколошка тачка, предавање је привукло пажњу наставника са Одсека за Технолошко инжењерство али и студената на основним академским и докторским студијама јер је циљ WeBaSOOP-а да знање и податке подели са заинтересованим странама одговорним за ублажавање или превенцију загађења и за усклађеност са европским стандардима.
А колики је значај оваквих предавања у нашој образовној установи, потврдио нам је Гордан Мишић, студент четврте године на Одсеку за Технолошко инжењерство, смер Заштита животне средине.
“Предавања су била корисна, сажета и лако разумљива. Причало се о актуелном загађењу ваздуха, и мислим да се о овој теми не говори довољно у нашој држави иако представља велики проблем”, сматра Мишић.
Госте је поздравио је проф др. Дејан Таникић, декан Техничког факултета у Бору, који је истакао значај презентације оваквих истраживања која имају за циљ унапређење екологије и поштовање европских стандарда у заштити животне средине.

Објављено 01.12.2022. године у 13:45 часова.
Информације о упису    030 422 375