Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности
Стара зграда

Универзитет у Београду
Технички факултет у Бору

ПРЕДСТАВНИЦИ ТЕХНИЧКОГ ФАКУЛТЕТА И ЗИЂИН О ДАЉОЈ САРАДЊИ, СТРУЧНА ПРАКСА ЗА СТУДЕНТЕ И НАРЕДНЕ ГОДИНЕ

Ново руководство Техничког факултета у Бору угостило је делегацију кинеске компаније Србија Зиђин Копер (Zijin Copper), и у циљу наставка добре сарадње, разговарало се о будућим плановима.

Делегацију, коју је предводио директор Сектора за људске ресурсе Ziđina Huang Zhaoyu, дочекао је нови декан Факултета проф. др Дејан Таникић са сарадницима, председником Савета Факултета проф. др Радојем Пантовићем, продеканом за материјално-финансијско пословање проф.др Сашом Стојадиновићем, продеканом за наставу проф. др Драганом Манасијевићем и продеканом за научно-истраживачки рад и међународну сарадњу проф. др Миланом Радовановићем.

Они су гостима укратко представили историју Факултета, уз напомену да је ова образовна установа основана на захтев привреде.

„Многи наши инжењери данас су угледни стручњаци и носиоци привреде у српским али и светским компанијама“, подсетио је професор Таникић.

Професор Пантовић је нагласио да је повећање производње у Зиђину, и континуирано запошљавање стручњака, довело до тога да се на Факултету у Бору одржи смер Рударство, а у прилог томе иде и чињеница да се увећао број студената на том смеру. Њима се нуди перспектива након завршених студија, а током школовања јако је важна стручна пракса коју у Зиђину обављају студенти.

„Један део стручне праксе одвија се сваке недеље у оквиру наставног програма ТФ Бор, и план је да се у том правцу настави и наредне године. Други део праксе спроводи се од доласка Зиђина, и до сада је тај облик образовања обавило 122 студента, махом завршних година. Неки од њих су већ примљени у радни однос а појединци који су се истакли већ су напредовали и заузимају више позиције у компанији“, рекли су представници Зиђина.

Руководилац техничког сектора у компанији Зиђин, бивши студент борског факултета Милан Живковић, истакао је одличну сарадњу те компаније са Факултетом, јер су многи завршни радови на ТФ Бор везани за производњу у Зиђину.

„Што се тиче пројектовања, у нашој компанији у којој су у току велике инвестиције, постоји стална потреба за пројектовањем, техничку контролу и учешћа и развој, а важна је и сарадња у области екологије“, казао је Живковић.

Минералошка збирка, као понос Факултета

У Србији се налазе само две Минералошке збирке, а једна од њих је на Техничком факултету у Бору.

У овој богатој ризници налазе се минерали, руде и стене са свих континената, али, нажалост, због мањка простора, они нису адекватно изложени.

Како би се тај простор адаптирао и збирка постала видљивија за ширу јавност, али и туристе који дођу у Бор, у Зиђину ће размотрити идеју коју је изнело пословодство Факултета, а то је донација за адаптацију простора старе зграде Факултета како би комплетна Минералошка збирка била изложена.

Делегација Зиђина, обишла је потом неке од Лабораторија у којима се налази савремена опрема за потребе научно-истраживачког рада.

Објављено 04.11.2022. године у 10:28 часова.
Информације о упису    030 422 375