Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности
Стара зграда

Универзитет у Београду
Технички факултет у Бору

Шта је eduroam?

Eduroam® – educational roaming је бесплатан сервис за приступ интернету. Својим корисницима омогућава безбедан, брз и једноставан приступ интернету широм света, без потребе за отварањем додатних налога, уз коришћење већ постојећег корисничког имена и лозинке креираних на институцији у којој раде или студирају.

Тако нпр. студент Техничког факултета у Бору, може приступити eduroam интернету на свом факултету или када је у посети било којој институцији у Србији или свету коришћењем истог корисничког имена и лозинке. Корисник има исто окружење, без обзира где приступа eduroam интернету.

Корисници eduroam сервиса су студенти и запослени у научно-истраживачким и образовним институцијама широм света. У Србији га могу користити студенти, професори, предавачи, научници, истраживачи и сви други запослени у институцијама чланицама Академске мреже Србије (АМРЕС).

Захваљујући најсавременијим стандардима за енкрипцију (WPA2/AES i WPA2/TKIP), корисницима је загарантован висок ниво заштите приватности њихових података.

Приступ интернету путем eduroamа је једноставан. Потребно је само једном извршити подешавање на корисничком уређају. На Амресовој страни за eduroam можете наћи упутства за коришћење и приступ eduroam сервису. Приликом коришћења eduroamа није потребно наводити proxy сервер.

Eduroam је осим у Србији доступан у бројним научно-истраживачким и образовним институцијама у преко 35 земаља Европе и света. На Амресовој страни за eduroam можете видети и мапу са приступним тачкама.

Правила коришћења

Коришћење eduroamа подлеже правилнику коришћења академске мреже које је прописао АМРЕС као и правилнику АМРЕС eduroam сервиса. Извод из секције 6 правилника за eduroam:

  • Корисник је одговоран за чување свог дигиталног идентитета и коришћење било ког сервиса који му он омогућава.
  • Уколико дође до компромитовања дигиталног идентитета корисника, тада он мора одмах обавестити своју матичну институцију.
  • Корисник је обавезан да обавести посећену институцију (уколико је могуће) и матичну институцију о евентуалним проблемима са којима се сусрео при коришћењу или покушају коришћења eduroam сервиса.
Правилници и упутства

Eduroam упутство ТФ Бор

Правилник коришћења академске мреже

Правилник АМРЕС eduroam сервиса

Информације о упису    030 422 375