Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности
Стара зграда

Универзитет у Београду
Технички факултет у Бору

РЕАЛИЗОВАН ONLINE ПАНЕЛ “ИНДУСТРИЈА 4.0” НА ТЕХНИЧКОМ ФАКУЛТЕТУ У БОРУ

У оквиру прославе Дана студената на Техничком факултету у Бору, организован је “online” Панел “Индустрија 4.0” на Техничком факултету у Бору. Панел је организован у склопу програма: “ДИГИТАЛНА ПЛАТФОРМА ЗА ИНДУСТРИЈУ 4.0 И ЊЕНА ПРИМЕНА “.

Панел је одржан 5. априла 2021. године, са почетком у 10 часова. За реализацију Панела, коришћена је Зоом платформа. Технички факултет у Бору је Панел организовао у оквиру сарадње са Машинским факултетом, Универзитета у Београду. Подршку Панелу је пружила и Привредна комора Србије.

Програм рада панела је доступан на линку. Историјат организације претходних панела из области концепта Индустрије 4.0 у нашој земљи, доступан је на линку

На Панелу је присуствовало близу 60 регистрованих учесника. На Панелу су активно учествовали студенти, истраживачи, наставници, сарадници, као и представници привреде, из земље и из иностранства.

На почетку Панела, Декан Техничког Факултета у Бору, проф. др Нада Шрбац, поздравила је учеснике и представила организацију домаћина панела, Технички факултет у Бору. Потом, учеснике је поздравио представник Машинског факултета у Београду, проф. др Видосав Мајсторовић. У уводном делу, учесницима су се обратили представници Привредне коморе Србије – Видосава Џагић, помоћник директора, као и Дејан Тошић, директор Привредне коморе Србије – Регионалне привредне коморе Зајечарског и Борског округа.

Потом, у првом делу Панела, представљен је значај концепта Индустрије 4.0, и примена њених кључних елемената и техника, како у дигитализацији наставног процеса, тако и у реализацији научно-истраживачког рада. У оквиру наведеног сегмента, дигитализацију наставних садржаја на Техничком факултету у Бору, представио је проф. др Драган Манасијевић, продекан за наставу (линк ка презентацији). Пројектне активности, истраживања и публикације истраживача са Техничког факултета у Бору, у области Индустрије 4.0, представио је проф др Иван Михајловић, продекан за научно-истраживачки рад и међународну сарадњу (линк ка презентацији).

У другом делу Панела, представљена је директна примена елемената Индустрије 4.0 у привреди али и у наставном процесу и истраживањима. Прву презентација у овом делу панела имао је господин Војислав Генић, директор “SAP West Balkans” из Београда. Директор Генић је говорио о САП концепту дигиталног предузећа (линк ка презентацији). У оквиру своје презентације, представио је интеграцију САП Дигиталне платформе са “Cloud” платформом и платформом Менаџмента података, подржаних у оквиру САП ЕРП-а. У току излагања, господин Генић је представио коришћење наведених концепата САП Индустрије 4.0, како у пословно – производним окружењима, тако и у настави кроз “SAP University Alliances”. Имајући у виду да је и Технички факултет у Бору, део наведене Алијансе, господин Генић је представио и резултате у примени САП модула у настави на нашем Факултету.

Потом, истраживање на тему Интелегентни системи за моделитање параметара машинске обраде, које је реализовано кроз пројектне активности у оквиру области Индустрије 4.0 – у првом реду у области машинског учења – на Техничком факултету у Бору, представио је проф. др Дејан Таникић (линк ка презентацији).

У истом делу Панела, доц. др Жарко Мишковић са Машинског Факултета у Београду, изложио је предавање на тему Индустрија 4.0 и њена примена у рударству (линк ка презентацији). Ово истраживање је реализовала група аутора на челу са проф. др Радивојем Митровићем и Видосавом Мајсторовићем са Машинског факултета у Београду.

На крају, у секцији нових праваца примене концепта Индустрије 4.0, проф. др Видосав Мајсторовић, са Машинског Факултета у Београду, је представио истраживање на тему Технологије Индустрије 4.0 и њихова примена у медицини и стоматологији, као и борби против пандемије Ковид – 19 (линк ка презентацији). Поред професора Мајсторовића, аутори овог истраживања су проф. др Радивоје Митровић и доц. др Жарко Мишковић, са Машинског факултета у Београду, као и Др Немања Мајсторовић, са Стоматолошког факултета у Београду.

Завршни део Панела је посвећен дискусији и питањима учесника панела. Потом су изведени званични закључци и најављен следећи Панел из ове области.

Аутор сценарија панела и водитељ, била је Гордана Стијачић, новинар РТС-а.

ФОТОГАЛЕРИЈА

Објављено 06.04.2021. године у 12:59 часова.
Информације о упису    030 422 375