Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности
Стара зграда

Универзитет у Београду
Технички факултет у Бору

Студентски живот

Манифестација “СКОК ПРЕКО КОЖЕ”

Традиционална манифестација рударске одважности и спретности – СКОК ПРЕКО КОЖЕ – је традиција дуга неколико векова, а настала је у непознатом руднику Европе. То је чин свечаног признавања квалификација за рад у рударству, односно представља чин свечаног признавања квалификација за рад у струци смелих и одважних. У давна времена, новопримљени рудари су пред старијим друговима морали да покажу пуно храбрости како би били примљени у братство рудара као пуноправни чланови, а то се измећу осталог огледало и у успешном прескакању окна, који је касније замењен скоком преко коже. Кожа у то време иначе била неопходни рударски реквизит, без кога се рудар није спуштао у јамске просторије, а који је касније постао традиционални симбол свечаног примања рудара, а затим и металурга у њихов тежак али и узвишени позив.

Студентског центра Бор

Студентски Центар Бор основан је одлуком од 1.2.1962. године под називом “Установа Студентског Стандарда, Студентски Дом у Бору”. Одлуком Владе Републике Србије о изменама мреже установа студентског стандарда и о организовању ове установе, оснивачка права прелазе на Републику Србију. Такође се утврђује 1.2.1993.год. као дан Студентског Центра у Бору. СЦ Бор је на данашњу локацију пресељен 1977. године. Тада изграђена зграда је омогућила студентима боље услове становања и до данас је једна од најлепших зграда у Бору. Студентски дом се налази на локацији која је подједнако удаљена од свих важних установа у граду. Околина дома је уствари највећа оаза зеленила у граду и обухвата терене на којима станари дома могу да се рекреирају у слободно време. Установа Студентски Дом константно напредује и труди се да задовољи све потребе студената.

Интернет презентација: http://scbor.ac.rs

Информације о упису    030 422 375